Vuoden Unihoitaja 2017 on Anna-Mari Aronen Helsingistä

Helsingin Uniklinikalla työskentelevä Aronen on unihoitajana perehtynyt erityisesti unihäiriöiden tutkimiseen ja hoitoon.  Hän on toiminut unihäiriöiden parissa jo lähes kaksikymmentä vuotta. Suomen Unihoitajaseura ry ja Tempur Suomi Oy valitsivat Vuoden Unihoitajan nyt kahdennentoista kerran.  Valinta julkistettiin 24.3.2017 Helsingin Messukeskuksessa Sairaanhoitajapäivillä, joka on Suomen suurin hoitotyön ammattitapahtuma.

 

Vuoden Unihoitajaksi valittu sairaanhoitaja Anna-Mari Aronen on erikoistunut unihäiriöiden tutkimiseen ja hoitoon. Hän on lisäksi opiskellut kognitiivista psykoterapiaa ja hankkinut lyhyt psykoterapeutin pätevyyden. Opiskelun aikana hän kirjoitti Unentaidot kirjan yhdessä Susan Pihl kanssa.

Ihminen nukkuu noin kolmasosan elämästään ja laadukas uni on hyvän olon ja terveyden lähtökohta. Unihäiriöiden syyt tulisi aina selvittää. Pahimmillaan unihäiriö heikentää elämänlaatua merkittävästi.

Arosen työnkuvaan kuuluu erilaisten tutkimusten tekeminen: unipolygrafiat, vireystila- ja nukahtamisviivetutkimukset, potilaan ohjaus, tutkimustulosten skooraus, unihäiriöiden hoito, uniergonomian ohjaus ja opetus, sekä unettomille potilaille unettomuuden lääkkeettömien hoitokeinojen ohjaus.  Hän on myös mukana tekemässä ajokyvyn arvioita.  Helsingin Uniklinikalla tehdään myös paljon kliinisiä lääkeainetutkimuksia, tieteellistä tutkimusta ja kehitetään unihäiriöiden hoitoa. Tänä vuonna Helsingin Uniklinikka on mukana myös hallituksen Kärki hankkeessa ” Uneton Suomessa- Unettomuuden lääkkeettömän hoidon kehittäminen” jotta kaikki Suomessa saisivat samanarvoista hoitoa. Uneton Suomessa hankkeessa suunnitellaan unettomuuden käypä hoito suosituksen mukainen koulutuspaketti terveydenhuollon ammattilaisille (lääkärit ja muu terveydenhuoltohenkilöstö), jotka työssään kohtaavat unettomia potilaita. Aronen on myös vetämässä Uniliitossa unettomille ja uniapnea potilaille ryhmäohjausta ja käy luennoimassa unettomuuden lääkkeettömistä hoitokeinoista.

”Työni on todella monipuolista ja saan usein olla mukana koko potilaan hoitopolussa. Tästä johtuen asiakkaat tulevat usein hyvin tutuiksi. Palkitsevinta työssä on se, kun näen kuinka asiakaan vointi paranee. Lähes kaikkiin unihäiriöihin on olemassa hoitokeinoja. Hae rohkeasti apua ja tukea jos kärsit unihäiriöstä.” toteaa Aronen. ”Suuri kiitos vielä Tempur Suomi Oylle joka tukee aktiivisesti toimintaa, joka edistää tietoisuutta uniongelmiin liittyen”.

Ansku kuva