» Unihäiriöt ja hoito » Uni ja unihäiriöt » Levottomat jalat

Levottomat jalat

Levottomat jalat- oireyhtymä on yksi yleisimmistä yöunen häiriötekijöistä. Illalla nukkumaan mennessä jalkoihin tai sääriin tulee epämiellyttäviä tuntemuksia (kipu, levottomuus, kutina, polttelu, kihelmöinti ym.), jotka helpottuvat kun jalkoja liikuttelee. Nukahtaminen on vaikeaa, koska oireiden helpottamiseksi on noustava vuoteesta jaloittelemaan. Tästä seuraa helposti unen puute. Levottomat jalat-oireyhtymä voi vaivata myös päivällä, jolloin pitkäaikainen istuminen on tuskallista.

Miksi jalat ovat levottomat?

RLS on neurologinen sairaus, joka johtuu keskushermoston dopaminijärjestelmän häiriöstä. Siitä kärsii jopa 10% suomalaisista. Levottomat jalat-oireyhtymä voi alkaa jo lapsuudessa, ja lasten oireita tulkitaan usein esim. kasvukivuiksi, tai lasta pidetään yliaktiivisena, koska hän ei voi istua hiljaa paikallaan.

Oireiden syitä tutkitaan jatkuvasti, mutta selviä vastauksia ei ole vielä löydetty. Oireyhtymä on usein perinnöllinen. Yli puolella potilaista suvussa on muitakin samoista oireista kärsiviä henkilöitä.

Taudin voi laukaista tai aiheuttaa joku muu sairaus, jolloin sairaus on ns. sekundaarinen levottomat jalat-oireyhtymä.

Raskauden loppuvaiheessa yli 15% naisista kärsii levottomista jaloista.

Esim. seuraavat sairaudet tai tilat voivat pahentaa levottomat jalat-oireita:

  • anemia tai alhaiset kudosrauta- (ferritiini-) arvot
  • reumasairaudet
  • fibromyalgia
  • pahanlaatuiset kasvaimet
  • sydän- ja maksasairaudet

Miten levottomat jalat diagnosoidaan?

  1. Alaraajoissa ilmenee kiusallisia, mutta harvoin tuskallisen kivuliaita, tuntemuksia syvällä jalan sisällä, jotka aiheuttavat pakonomaisen tarpeen liikuttaa jalkoja.
  2. Tuntemukset ja jalkojen liikuttamisen tarve ilmenevät useimmiten levossa tai paikallaan istuessa.
  3. Oireet helpottuvat tilapäisesti, jos jalkoja liikuttelee.
  4. Oireet ovat pahimmillaan iltaisin ja/tai öisin.

On tavallista, että oireista kärsivä liikuttelee raajojaan iltaisin ja öisin. Raajat voivat myös nytkähdellä tai nykiä tahattomasti henkilön nukkuessa. Oireet voivat myös aiheuttaa joskus levottomuutta ja hermostuneisuutta.

Hoito

Lääkkeetön hoito

Kivennäisaineiden ja vitamiinien lisääminen. Jos levottomat jalat-oireisto johtuu raudan- tai vitamiininpuutoksesta, oireet helpottuvat raudan, B12-vitamiinin tai foolihapon lisäämisellä. Kivennäisaineiden lisäämisestä on aina hyvä neuvotella asiantuntijan kanssa.

Monet levottomista jaloista kärsivät henkilöt ovat kokeilleet useita erilaisia kotikonsteja: kuumat/kylmät kylvyt, suolahauteet, villasukat ym. voivat kaikki helpottaa oireita tilapäisesti.

Hyvä ruokavalio ja kofeiinin, alkoholin ja nikotiinin välttäminen voivat helpottaa oireita.

Lääkehoito

Lääkkeistä uusimpia ovat dopamiiniagonistit, joiden on todettu helpottavan oireita. Oikean diagnoosin ja lääkityksen saamiseksi kannattaa käydä neurologin tai unilääketieteen asiantuntijan vastaanotolla.