Maskin sovitus

Sopiva maski 2013.ppt

Sopiva maski edesauttaa uniapneapotilaan CPAP-hoidon onnistumista. Maskin sovitukseen on hyvä käyttää riittävästi aikaa ja varata mahdollisuuksien mukaan sopivat tilat, joissa maskia voidaan sovittaa myös makuuasennossa CPAP-laitteen ollessa päällä.

Yleisimpiä CPAP-hoidon ongelmia ovat nenän, suun ja nielun limakalvojen kuivuminen ja karstoittuminen, nenän tukkoisuus, ihon ärtyminen maskin alla ja silmien sidekalvon ärsytys. CPAP-hoidosta aiheutuvia nenäoireita voidaan vähentää mm. mahdollisimman sopivalla nenämaskilla, nenäsuumaskilla tai kostuttajalla.
LÄHDE: Sosiaali- ja terveysministeriö 2002. Valtakunnallinen uniapneaohjelma 2002-2012.

Nenän ilmavirtaus on hyvä tarkistaa ennen maskin sovittamista ja potilaalle annetaan nenän hoito-ohjaus sekä suullisesti että kirjallisesti. Maskin käyttöä ja huoltoa opetellaan potilaan kanssa demonstraation avulla.

Maskeja on markkinoilla runsaasti ja valikoimista jokaiselle käyttäjälle pitäisi löytyä sopiva. Sivun alussa powerpoint -esitys maskin sovituksesta, maskin käyttöön liittyvistä ongelmista ja mahd. ratkaisuista sekä  Suomessa saatavilla olevista CPAP-maskeista(päiv.8/2013).

ResMed -maskit

Philips Respironics -maskit (Philips/ Medith Oy)

Fisher & Paykel -maskit (Spira Oy)