Elämäntapaohjaus
Kaikkien uniapneapotilaiden hoitoon kuuluu elämäntapaohjaus. Uniapnean omatoimisessa itsehoidossa ovat keskeisiä liikunta, laihduttaminen ja painonhallinta, tupakoinnin lopettaminen, keskushermostoa lamaavien – ja erityisesti unilääkkeiden välttäminen ja alkoholin käytön vähentäminen. Uniapneapotilaan hoitoon osallistuvien tehtävä on antaa potilaalle tietoa em. osa-alueiden merkityksestä uniapnean hoidossa ja ohjata potilasta itsehoitoon potilaan yksilöllisen tarpeen mukaan. Potilaalle annettu elämäntapaohjaus tulisi kirjata potilaskertomukseen. Näin voidaan arvioida ja seurata ohjauksen vaikuttavuutta.
Tulee muistaa, että potilaalla on oikeus valita myös epäterveellisenä pidetty elämäntyyli. Hoitajan tehtävänä on antaa potilaalle mahdollisimman paljon objektiivisista tietoa uniapnean hoitoon vaikuttavista elämäntavoista. Tämän tiedon perusteella potilas itse päättää, onko hänellä tarvetta muuttaa elämäntapojaan.
Tupakointi ja uniapnea
- Kysy potilaan tupakoinnista vähintään kerran vuodessa.
- Keskustele tupakoinnin lopettamisesta ja arvioi potilaan lopettamishalukkuus.
- Kirjaa tupakointitapa sekä tupakoinnin määrä ja kesto.
- Kehota potilasta lopettamaan tupakointi ja aloita tarvittaessa vieroitushoito.
- Kannusta ja auta lopettamisessa, anna myönteistä palautetta ja ohjaa tarvittaessa jatkohoitoon.
- Kontrolloi onnistumista seuraavilla käynneillä.
Käypä hoito 2012. Tupakkariippuvuus ja tupakasta vieroitus
Alkoholi ja uniapnea
Alkoholiongelman sekundaaripreventiossa pyritään löytämään ja hoitamaan varhaisessa vaiheessa alkoholin suurkuluttajat ja ongelmakäyttäjät. Suomessa tätä toimintaa nimitetään lyhytneuvonnaksi tai mini-interventioksi.
- Lyhytneuvonnan tarkoituksena on vähentää liiallista alkoholin kulutusta.
- Lyhytneuvonnan perusedellytyksenä on tiedostaa alkoholin suurkulutuksen yleisyys ja kysyä aktiivisesti potilaiden alkoholinkäyttöä.
- Neuvonta suhteutetaan potilaan tilanteeseen. Potilaalle kerrotaan yksilöllisesti hänen alkoholinkäyttönsä haittavaikutuksista ja häntä motivoidaan sekä suullisilla että kirjallisilla ohjeilla vähentämään kulutustaan.
- Motivoiva asenne on lyhytneuvonnan tärkeintä sisältöä.
- Lyhytneuvonta liittyy saumattomasti potilaan muuhun hoitoon.